Focus op een oplossing : een visum voor een spoedoperatieGeplande operatie

Esther (naam en foto zijn fictief) heeft een hersenaneurysma, een uitstulping in een hersenslagader. Als de uitstulping scheurt, krijgt Esther een hersenbloeding waardoor ze kan sterven. Ze moet dus zo snel mogelijk geopereerd worden. In Kameroen heeft men niet het nodige medische materiaal om de operatie te kunnen doen.

Esther heeft een visum aangevraagd om naar België te kunnen komen omdat ze hier familie heeft. Ze heeft een zus die verpleegster is en een ziekenhuis in Brussel is bereid haar te opereren. Ondanks de coronacrisis houdt het ziekenhuis een medisch team en een operatiezaal klaar om Esther te opereren zodra ze aankomt. Ze heeft het ziekenhuis al een groot voorschot betaald.

Haar vlucht is ook al geboekt. Van de Kameroense overheid mag ze het land verlaten.

Visum geweigerd

De Dienst Vreemdelingenzaken weigert Esther een visum toe te kennen omdat alle grenzen op dat moment in Europa gesloten waren. Hij betwist niet dat het om een noodgeval gaat of dat ze in Kameroen niet de nodige uitrusting hebben om de operatie uit te voeren. Hij vreest dat de reis onmogelijk zal zijn door het coronavirus en dat Esther nooit tot in België zal geraken.

Essentiële reis

De federale Ombudsman vindt deze beslissing onredelijk gezien de ernst van de situatie. Hij dringt er bij de Dienst Vreemdelingenzaken op aan om zijn beslissing snel te herzien.

Zowel de Belgische als Europese overheid hebben uitzonderingen voorzien op het verbod om grenzen over te gaan. Bepaalde essentiële reizen zijn, bijvoorbeeld om humanitaire redenen, toegestaan. De reis van Esther hoort daarbij want volgens de arts van het Brusselse ziekenhuis is de operatie levensnoodzakelijk en dringend.

Zaak gedeblokkeerd, ook in Frankrijk

De Dienst Vreemdelingenzaken kent het visum uiteindelijk toe maar Esther moet eerst naar Parijs vliegen voor ze naar Brussel kan doorreizen. De federale Ombudsman spreekt dus zijn Franse collega, de “Défenseur des droits » om aan de Franse overheden in Kameroen te vragen erop toe te zien dat Esther op het vliegtuig naar Frankrijk mag stappen.

Esther komt eindelijk aan in België en kan de noodoperatie ondergaan.


gepost op: 15/07/2020