Phishing: Is het bericht dat ik ontving écht afkomstig van een overheidsdienst?Phishing

Deze vorm van fraude heet phishing. Bent u het doelwit van een poging tot phishing, dan ontvangt u valse berichten per e-mail, sms of via sociale media waarbij criminelen proberen om uw paswoorden, bankgegevens of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. De afzender laat uitschijnen dat het bericht van een overheidsdienst afkomstig is.

U krijgt bijvoorbeeld onverwacht een mooi bedrag terugbetaald, hebt een wedstrijd gewonnen waaraan u nooit hebt deelgenomen, er wacht een pakje op u dat u nooit besteld hebt,... Het enige doel is echter om ù geld afhandig te maken.


Hoe herkent u een verdacht bericht?

1. Ga kijken op de website van de overheidsdienst die zogezegd de afzender is van het bericht. Overheidsdiensten die vaak het slachtoffer zijn van frauduleuze berichten in hun naam publiceren een lijst van de meest gemelde fraudegevallen en geven tips over hoe u de fraude kan herkennen.

Enkele voorbeelden:
- De FOD Financiën
- De website https://www.verkeersboetes.be en het artikel Hoe kan ik de authenticiteit van een verkeersboete nagaan?
- De app Itsme om in te loggen bij de overheid of de bank
- De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

2. Check ook de meest recente verdachte berichten op Safeonweb, de website van het Centrum voor cybersecurity. Daar leest u hoe u verdachte berichten herkent en kunt u een phishingtest doen.


Toch in de val gelopen?

1. Hebt u geklikt op een verdachte link en een wachtwoord doorgegeven dat u ook gebruikt voor andere websites, pas het wachtwoord voor al die websites dan onmiddellijk aan.

2. Hebt u bank- of kredietkaartgegevens doorgegeven, bel dan onmiddellijk naar CardStop op het nummer 070 344 344 om uw bankkaart te blokkeren. Neem eventueel contact op met uw bank om de laatste verrichting te annuleren.

3. Werd er al geld van uw rekening gehaald, dien dan een klacht in bij de politie. U kunt daarvoor terecht in het dichtstbijzijnde politiebureau.

4. Stuur het verdachte bericht door naar verdacht@safeonweb.be en wis het daarna.


gepost op: 21/10/2021